Spring til indhold
Tegnsprogstolk står ved siden af en tv-skærm, der viser nyheder fra DR.

20-04-2017  |  DR's beredskab for akut tegnsprogstolkning

Vi har talt med DR om det danske beredskab for tegnsprogstolkning af ekstranyhedsudsendelser på tv i krisesituationer.

Som nævnt fik det svenske nationale tv-selskab SVT kraftig kritik af, at deres ekstraudsendelser i forbindelse med terrorangrebet i Stockholm for nylig ikke var tegnsprogstolkede før omkring kl. 19.00.

SVT var hurtige til at indrømme, at deres beredskab for akut tegnsprogstolkning af ekstraudsendelser ikke var tilstrækkeligt godt i en sådan situation. 

Vi har talt med Heidi Sivebæk, som er tilgængelighedsredaktør på DR, om beredskabet i Danmark, hvis noget lignende skulle ske. 

Undertekstning

DR’s primære fokus er undertekster, bl.a. fordi de er til gavn for en antalsmæssigt meget stor gruppe herhjemme. DR har medarbejdere i huset fra 7.30 til 23.00, som kan tekste, og DR vil derfor meget hurtigt kunne begynde at have undertekster på ekstraudsendelserne. 

Hvis der sker noget om natten, skal der først kaldes tekstere på arbejde, før tekstningen kan begynde.

Tegnsprogstolkning

Ifølge sin kontrakt skal DR ”tolke mindst to af de ordinære nyhedsudsendelser på DR1 og/eller DR2 i tidsrummet kl. 17-20. I tidsrummet kl. 20-21 skal DR genudsende disse tegnsprogstolkede nyhedsudsendelser.” 

I kontrakten står desuden: ”DR skal tilstræbe, at transmissioner af begivenheder af stor samfundsmæssig interesse så vidt muligt og under hensyn til DR’s allokerede kapacitet i DTT-nettet (tegnsprogskanalen) tegnsprogstolkes.”

Tegnsprogstolkning af nyheder foregår altså på tegnsprogskanalen, som sender hver dag fra kl. 17 til 21. Nyhedsudsendelserne i dette tidsrum bliver tolket til tegnsprog. I tilfælde af en krisesituation, vil de ekstraudsendelser, der ligger indenfor dette tidsrum kunne blive tolket.

Udenfor dette tidsrum har DR ingen mulighed for at sende tolkede nyheder på tegnsprogskanalen.

DR arbejder på ideer

Men, siger Heidi Sivebæk, DR arbejder i øjeblikket på nogle ideer, som kan betyde, at der i fremtiden kan komme et beredskab for webbaseret tegnsprogstolkning via DR’s hjemmeside også udenfor tegnsprogskanalens sendetid. 

Heidi Sivebæk kan endnu ikke sige mere om tankerne, men når der foreligger ny information, fortæller vi det naturligvis her på hjemmesiden.

Tak til DR for lån af billedet fra tegnsprogskanalen.

Relateret indhold

CFD

Oktobervej 22A
2860 Søborg
Tlf. 4439 1100
SMS 4085 1315
cfd@cfd.dk
CVR 55280312

Hvem er CFD?

CFD er landets største leverandør af tilbud til døve, mennesker med høretab eller døvblindhed samt døve med yderligere funktionsnedsættelser.

Whistleblowerordning