Spring til indhold
Billede af storskærm hvor man ser forelæseren og tegnsprogstolken i hver sit billede, samt undertekster på engelsk.

19-05-2017  |  Fokus på digital tilgængelighed

I går var det Global Accessibility Awareness Day – den internationale tilgængelighedsdag, som fejres verden over den tredje torsdag i maj for at sætte fokus på især digital tilgængelighed.

I Danmark foregik det ved et arrangement på Kvæsthusbroen i København arrangeret af den danske softwarevirksomhed Siteimprove. Hele arrangementet blev tolket med internationale tegn og med engelsk skrivetolkning – begge dele på storskærm.

Siteimprove havde fået to meget prominente oplægsholdere til København. Den ene var en af initiativtagerne til den internationale tilgængelighedsdag, canadieren Jennison Asuncion. Den anden var selveste opfinderen af world wide web Sir Tim Berners-Lee.

Nye måder at interagere med internettet

Jennison Asuncion, som selv er blind og arbejder i LinkedIns afdeling for tilgængelighed, fortalte i sit oplæg om baggrunden for dagen og om vigtigheden af at have fokus på tilgængelighed.

Tim Berners-Lee talte bl.a. begejstret om de mange spændende muligheder, der ligger i en nær fremtid for at interagere med internettet på andre måder end via tastatur og skærm på en computer.

Han ser en fremtid, hvor man bevæger sig rundt på nettet i virtual reality og giver kommandoer med stemmen. Både stemmestyring og virtual reality har jo eksisteret i en del år efterhånden, så hans fremtidsscenarie lød realistisk.

Men, som han påpegede: Når man i langt højere grad skal navigere på og interagere med nettet ved hjælp af syn, hørelse og stemme, kommer det til at give en lang række store udfordringer for mennesker, som har svært ved at se, høre, tale, bevæge sig osv. 

God vilje ikke nok

Første skridt på vejen mod tilgængelighed er bevidstheden om, at det er nødvendigt, og motivationen til at gøre noget. God vilje er ikke nok i sig selv. 

Det blev lysende klart i et af indslagene på dagen, hvor duoen The Viking and The Lumberjack havde et lille stand-up-show om emnet. Det er to amerikanere, som begge arbejder med digital tilgængelighed, men som også rejser rundt og bruger deres humoristiske show som platform for at promovere tilgængelighed – og gøre grin med eksempler på manglende tilgængelighed.

Samtidig blev de selv et næsten pinligt eksempel på manglende hensyntagen, fordi de ikke synstolkede deres mange slides og filmklip, som var en central del af deres show, og fordi de talte meget hurtigt og ofte i munden på hinanden, hvilket gav ikke mindst tegnsprogstolkene svære betingelser. 

EU-krav til tilgængelighed

Men snart indføres der strengere lovmæssige krav til digital tilgængelighed i Europa. Sidste år trådte nemlig EU-direktiv 2016/2102 i kraft. Det handler om tilgængeligheden af hjemmesider og apps, som stilles til rådighed af offentlige instanser og private instanser, som løser opgaver for det offentlige. Altså sådan nogen som CFD.

Senest september 2018 skal bestemmelserne i direktivet være skrevet ind i den nationale lovgivning. Fra september 2019 skal alle nye hjemmesider leve op til tilgængelighedskravene i direktivet. Og senest til september 2020 skal ”gamle” hjemmesider også være tilgængelige. Kravene om tilgængelige apps skal træder først i kraft om fire år, i 2021.

Se EU-direktivet her

Læs mere om Global Accessibility Awareness Day her. 

På vores Facebookside kan du se nogle billeder fra dagen.

Relateret indhold

CFD

Oktobervej 22A
2860 Søborg
Tlf. 4439 1100
SMS 4085 1315
cfd@cfd.dk
CVR 55280312

Hvem er CFD?

CFD er landets største leverandør af tilbud til døve, mennesker med høretab eller døvblindhed samt døve med yderligere funktionsnedsættelser.

Whistleblowerordning