04-01-2018 | Verdens punktskriftdag
I dag er det World Braille Day, hvor man markerer og fejrer punktskriften mange steder verden over.
Punktskrift er en taktil udgave af alfabetet, hvor hvert bogstav har sin egen form som er en kombination af seks punkter.
Verdens punktskriftdag er den 4. januar, som er datoen for opfinderen af punktskrift Louis Brailles fødsel í 1809.
Louis Braille blev blind som femårig, da han kom til at stikke sig i øjet med en syl i sin fars læderværksted. Det medførte en betændelse, som spredte sig til det andet øje og til sidst kostede ham synet.
Allerede som helt ung begyndte han at arbejde på sit punktskriftsystem, på baggrund af et militært taktilt alfabet, som hed "natskrift".
I 1829, da Louis Braille var 20 år gammel, blev hans system - som han bare kaldte braille - offentliggjort. Otte år senere lavede han en revideret version, som var endnu lettere at læse.
Verdens punktskriftdag har som formål både at sætte fokus på betydningen af punktskrift for blinde, og på andre emner, som handler om blindhed.
Punktskriftdisplay
I næsten 150 år kunne man kun læse punktskrift på papir. Men i midten af 70’erne kom det første punktskriftdisplay, hvor punkterne blev dannet af små plasticpinde. Man kunne så læse et antal bogstaver ad gangen – fx fra en computerskærm – og når man havde læst dem, blev næste række af bogstaver dannet.
Antallet af bogstaver (kaldet celler), som kan vises i en række, afhænger af størrelsen af punktskriftdisplayet. Det svinger typisk fra omkring 12 bogstaver på små og bærbare display – fx til brug sammen med en smartphone - til 80 celler på store og stationære display, som fx anvendes på arbejdet.
Billedet viser tre forskellige punktskriftdisplay fra firmaet Freedom Scientific med hhv. 80, 40 og 14 celler.
Men den tekniske udvikling kommer også til at betyde en udvikling på punktskriftdisplay, som bliver billigere, bedre, større og mindre – afhængig af behovet.
Fleste kan ikke punktskrift
De fleste mennesker, som er blinde, kan faktisk ikke punktskrift. Den amerikanske blindeorganisation National Federation of the Blind har anslået, at kun omkring 10% af personerne med blindhed i USA kan punktskrift.
Resten klarer sig med stor tekst på computerskærmen og papir, med audiobøger, hvor teksten er indlæst på forhånd, eller - især - med syntetisk tale, altså et program, som læser op, alt hvad der står på skærmen af en computer eller smartphone.
Denne funktion er i øvrigt indbygget i smartphones i dag. I iPhone hedder det Voice Over, og på Android-telefoner TalkBack.
Men hvis man ikke kan anvende sig af oplæsning, og ikke længere kan se forstørret tekst, som tilfældet kan være for personer med døvblindhed, er man naturligvis helt afhængig af punktskrift for at læse.
Blandt de borgere, som CFD’s døvblindekonsulenter er i kontakt med, er der i øjeblikket omkring 15 personer med døvblindhed, som er i denne situation.