03-04-2017 | Norsk ph.d. om psykiske lidelser og høretab
Den 21. april forsvarer den norske psykolog Beate Øhre sin ph.d.-afhandling om psykiske lidelser hos voksne, der er døve eller har en hørenedsættelse.
Afhandlingen har titlen ”Mental disorders and traumatic experiences in deaf and hard of hearing adult psychiatric outpatients” (Psykiske lidelser og traumatiske oplevelser hos døve og hørehæmmede psykiatriske ambulante patienter).
Beate Øhre er ansat ved Nasjonal behandlingstjeneste for hørsel og psykisk helse (NBHP). Det er et landsdækkende psykiatrisk tilbud i Norge målrettet mennesker som er døve, har hørenedsættelse eller døvblindhed
Samme forekomst som i resten af befolkningen
Beate Øhre har undersøgt sammenhængen mellem psykiske lidelser og forskellige baggrundsforhold. Det kunne for eksempel være, om man voksede op med samme sprog som sine forældre, om man gik på døveskole eller almindelig folkeskole, om man boede hjemme eller på kostskole med mere.
Hun så også på, om personerne havde været ude for potentielt traumatiske oplevelser som børn eller voksne, og hvordan det i givet fald havde påvirket dem.
Hendes studie viser, at forekomsten af psykiske lidelser blandt personer med hørenedsættelse og døvhed er den samme som i den hørende del af befolkningen. Og at depression og angst var de mest udbredte lidelser.
Flere stressrelaterede helbredsproblemer
De personer i undersøgelsen, som anvendte talesprog, havde flere stressrelaterede helbredsproblemer end dem, der anvendte tegnsprog.
Forklaringen er den, mener Beate Øhre, at fordi hørenedsættelsen oftest er usynlig for omgivelserne, tages der sjældent hensyn til den – og kommunikation med hørende kan derfor opleves som ekstra belastende for personer med hørenedsættelse.
Beate Øhre forsvarer sin ph.d. den 21. april i Oslo.
Foto: Anders B. Bisgaard, Nasjonal behandlingstjeneste for hørsel og psykisk helse (NBHP)