09-11-2022 | Tegnsprogsuddannelsen får kvalitetsstempel
CFD's tegnsprogsuddannelse har efter en nøje granskning fået et officielt kvalitetsstempel i form af en niveauvurdering fra Danmarks Akkrediteringsinstitution.
CFD har tilbudt undervisning i tegnsprog til medarbejdere i mange år. De seneste 20 år har undervisningen haft den struktur, som vi kender i dag, med en inddeling i niveauer fra 1 til 12 med hver sit læringsmål.
Nu har Danmarks Akkrediteringsinstitution (AI) efter et længere undersøgelsesforløb tildelt uddannelsen en såkaldt niveauvurdering som bevis på, at uddannelsen lever op til de formelle kvalitetskrav, der er defineret for den type uddannelser.
AI er en institution under Uddannelses- og Forskningsministeriet og har til opgave at sikre og udvikle kvaliteten af de videregående uddannelser og uddannelsesinstitutioner i Danmark.
Svarer til studentereksamen
Der er otte forskellige niveauer i "Kvalifikationsrammen for Livslang Læring", som AI anvender til at akkreditere danske uddannelsesinstitutioner.
Tegnsprogsuddannelsen er vurderet til at opfylde de krav, der stilles til uddannelser på niveau 4. Det er samme niveau, som landets gymnasieuddannelser. Det vil sige, at en medarbejder, der har gennemgået alle 12 niveauer af tegnsprogsuddannelsen, har en tegnsprogskompetence, som svarer til et sprogfag til studentereksamen.
I sin vurdering har AI – med hjælp af en ekstern ekspert – undersøgt elementer som uddannelsens indhold og læringsmål, undervisernes faglige niveau samt metoderne for evaluering af undervisningen.
Glade og stolte
Lone Pallesen Suhr er teamleder i Tværfagligt Team, som tegnsprogsundervisningen hører under. Hun siger:
"Vi er naturligvis meget glade og stolte over dette. Vi vidste jo godt, at vores uddannelse er af høj kvalitet, men det betyder meget, når en ekstern instans, som certificerer andre uddannelser, også vurderer vores uddannelse til et højt niveau."
Arbejdet med at beskrive uddannelsen efter AI's retningslinjer har været en lang proces og taget knap halvandet år. Det er tegnsprogskonsulent Kim Kanstrup har stået i spidsen for arbejdet med at beskrive uddannelsen med hjælp fra sine kolleger Lene Kold Erlandsen og Kristin Martinsen.
Læs AI’s begrundede vurdering her.