02-05-2018 | Balsam for sjælen
”Det var og er fortsat balsam for sjælen at dele med de andre,” fortalte en af deltagerne i rehabiliteringsprojektet Kom igen! ved den afsluttende konference.
Efter en projektperiode på to et halvt år står CFD’s døvblindekonsulenter og deltagerne i projektet nu med en stor portion viden om og erfaring med, hvilke indsatser der virker, når mennesker med erhvervet døvblindhed – i en progredierende form – skal rehabiliteres.
Styrken ligger i gruppen
Flere af deltagerne har sat stor pris på at være sammen med mennesker med de samme udfordringer, som de selv har.
”Det er tydeligt for mig, der har fulgt disse modige mennesker gennem hele projektet, at de har udviklet sig sammen, men alligevel i forskelligt tempo. Og det er en enorm styrke ved det at lave en rehabiliteringsindsats i grupper,” siger Else Marie Jensen, der har været en af de gennemgående døvblindekonsulenter i projektet.
Hun refererer til, at deltagerne har kunnet sætte sig i hinandens sted enten fordi, at de har været på samme sted på samme tid – eller fordi de er kommet videre og kan se tilbage.
”Jeg kan kun være glad, når jeg ser de resultater, som er opnået i projektet. Deltagernes beretninger taler helt for sig selv. Jeg håber, at flere mennesker vil få tilbuddet om vores rehabiliteringskursus,” siger Anette Rud Jørgensen, der er faglig leder for døvblindekonsulenterne.
To typer energi
”Der findes to typer energi: den destruktive hvor man siger nej til alting og trækker sig fra sociale begivenheder. Og så er der den konstruktive, hvor man selv tager teten og inviterer sine omgivelser indenfor både mentalt og fysisk,” sagde Karsten Juel Pedersen, der arbejder fuldtid som energirådgiver og har en personlig assistent ved sin side 30.
Han er en af de 11 deltagerne, der har været med i projektet, som delte sin historie og sine personlige erfaringer ved den afsluttende konference, der fandt sted på Musholm i Vestsjælland tidligere på året.
Han lagde vægt på åbenhed omkring sine begrænsninger, noget som de øvrige deltagere også pegede på som en nødvendighed for at få livet til at glide lettere.
Projektet har fået økonomisk støtte fra Socialministeriet.
Du kan læse artiklen her