Spring til indhold
Udsnit af forsiden på Social Kritik med teksten "Let's talk about sex"

20-09-2024  |  Artikel: Seksualitetsunderstøttelse og handicap

"Det handler om at hjælpe beboeren med at finde ud af, hvad behovet og lysten er, og hvordan man bedst kan understøtte det."

Sådan formulerer Line Linnebjerg Hansen og Anja Jane Rodda formålet med deres arbejde som seksualvejledere og socialpædagoger på CFD's botilbud for døve med yderligere funktionsnedsættelser i Nyborg. 

Ordene faldt i en samtale, som de havde med udviklingskonsulent Eva Toldam fra CFD Rådgivning, Viden og Udvikling om faglige roller og dilemmaer i forhold til at støtte de mennesker, som bor på CFD Nyborg, i deres seksualitet. 

Samtalen er blevet bearbejdet og er netop udgivet som en artikel i det seneste nummer af tidsskriftet Social Kritik.

Ret til kærlighed og intimitet 

Det er Lines og Anja Janes udgangspunkt, at det er en del af socialpædagogikken at arbejde med seksualiteten og dens mange elementer. Og når man støtter et menneske i sin seksualitet, er det ikke blot en anerkendelse af deres ret til kærlighed og intimitet, men også en vej til større selvforståelse og livskvalitet.

Et af de overordnede budskaber i samtalen er, at fagpersoner bør udvikle deres faglighed i forhold til at støtte beboernes seksualitet på en naturlig måde, mens de navigerer mellem omsorgspligt og beboernes ret til at udleve deres seksualitet.

Samtalen kommer omkring seks centrale emner og dilemmaer:

Seksualitet og udviklingshæmning
Seksualitet er ikke anderledes for personer med udviklingshæmning, slår de begge fast. Men for personer med kognitive vanskeligheder kan der være behov for en seksualvejleder, som også er pædagog, og som både ved noget om seksuelle hjælpemidler, og om hvordan man formidler om og vejleder i brugen af de hjælpemidler, hvor kommunikation er nøje tilpasset den enkelte person. 

Fagpersoners rolle
Pædagoger har en vigtig rolle i at skabe tryghed og støtte beboerne i deres seksualitet, men der er også en erkendelse af, at mange fagpersoner kan opleve usikkerhed eller blufærdighed i dette arbejde.

Mindsteindgrebsprincippet
Det er vigtigt at udforske beboerens behov og ønsker på en nysgerrig og respektfuld måde, før der træffes beslutninger om f.eks. kontakt til prostituerede. Det handler om at arbejde med de tiltag, der er mindst indgribende først og afsøge, om de dækker behovet, inden man sætter nye initiativer i gang.

Empowerment og digital dannelse
Beboerne skal støttes i at kunne træffe informerede valg om deres seksualitet. Der skal skelnes mellem at vejlede og at bestemme, så beboerne kan udleve deres seksualitet på egne præmisser, uden at de bliver udnyttet, hvis seksualiteten f.eks. udleves på sociale medier.

Et seksualvenligt miljø
Det gælder om at skabe en åben og respektfuld kultur omkring seksualitet, hvor beboerne føler sig trygge ved at tale om deres ønsker og grænser. Samtidig skal der navigeres mellem at respektere privatlivets grænser og de praktiske behov for støtte.

Omsorgspligt vs. selvbestemmelse
En central problemstilling er balancen mellem at støtte beboerne i deres ret til selvbestemmelse og samtidig sikre, at de ikke udsætter sig selv for risici, som de måske ikke er bevidste om.

Hvis du vil læse hele artiklen, kan du købe Social Kritiks temanummer LET’S TALK ABOUT SEX, som udkommer 20. september 2024. Det koster 175 kr. 

Relaterede nyheder

CFD

Oktobervej 22A
2860 Søborg
Tlf. 4439 1100
SMS 4085 1315
cfd@cfd.dk
CVR 55280312

Hvem er CFD?

CFD er landets største leverandør af tilbud til døve, mennesker med høretab eller døvblindhed samt døve med yderligere funktionsnedsættelser.

Whistleblowerordning